Ковидом 19 најугроженији угоститељство, туризам и саобраћај

У првом таласу ковид пандемије у Србији биле су угрожене све индустрије, јер су били прекинути ланци снабдевања сировинама, полупроизводима и готовим производима.

Дошло је до затварања готово свих привредних система. Међутим од маја почиње да у прерађивачкој индустрији расту поруџбине и захтеви од страних купаца.

Током епидемије корона вируса, многе фирме морале су да се преоријентишу на друге видове производње.

Оне су се на различите начине прилагођавале кризи, па је свака друга организовала делимичан рад од куће, док је 43 одсто смањило број радних сати.

Неке фирме биле су приморане да прекину део пословних процеса.

Добро су пословали секори који производе заштитну опрему, дезинфекциона средства, па чак и грађевина, али и ауто-индустрија, рекао је Саша Ћурчић, координатор за индустрију у

Регионалној привредној комори Шумадијског и Поморавског управног округа.

Већина привредних субјеката пријавила се за пакет државне помоћи, а мере које су привредници оценили као најкорисније су уплата минималне зараде, одлагање плаћања пореза на зараде и доприносе, одлагања плаћања аконтације, као и гарантне шеме за подршку привреди.

Пад пословања у секторима саобраћаја, туризма и индустрије знатно утиче и на пад пословања осталих фирми у њиховом ланцу снабдевања.

Због постојања могућности испоруке робе, забележене су и нове производно-извозне шансе, јер се све чешће јављају привредна друштва која започињу пословања са Северном Америком и Кином.

Неопходна је и помоћ привредним друштвима да најправилније примене антиепидемијске мере, како би се спречило ширење инфекције у радном колективу.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *