У Крагујевцу ради више од 200 волонтера свих генерација

Међународни дан волонтера обележава се данас. Црвени крст Србије га обележава под слоганом „Кроз волонтирање заједно можемо све“.

У крагујевачком Црвеном крсту наводе да су волонтери ове градске хуманитарне организације од почетка године поделили преко 3.550 пакета, обавили више од три хиљаде разговора са грађанима који су се јављали путем телефона, док је у акцијама добровољног давалаштва, крв дало преко хиљаду грађана.

У акцији „Селу у походе“ прегледано је више од 300 мештана који живе на руралном подручју.

Волонтери градске организације Црвеног крста у хуманитарним акцијама прешли су преко 13 хиљада километара са циљем да помогну најугроженијим грађанима.

Доајен крагујевачког Црвеног крста, добитник више награда и признања, који је деценијама ангажован у бројним акцијама, лекар у пензији, Стеван Китанић се хуманитарним радом бави преко 45 година.

Дуг стаж у волонтерским акцијама има Крагујевчанка Драгица Драгојловић која је пензију стекла у просвети. Како каже, хуманитарним радом, као волонтер Црвеног крста, бави се безмало пола века.

Волонтер може да постане свако ко жели да се бави хуманитарним активностима.

Захваљујући хуманим људима који без новчане накнаде пружају различите врсте помоћи ангажовани су грађани свих генерација и различитих занимања.

Разноврсност волонтерског рада има немерљив значај за друштво у целини, имајући у виду да су волонтери својим радом и ангажовањем помогли у дељењу хуманитарних пакета, бринули о старијим људима, сиромашним породицама и помагали у бројним хуманитарним акцијама.

У градској организацији Црвеног крста има и основаца који обављају послове волонтера.

Једна од њих је волонтер подмлатка ове хуманитарне организације, Ива Ђорђевић која је посебно ангажована у акцијама и такмичењима из прве помоћи.

Волонтеризам представља најзначајни облик несебичног рада хуманих људи, који желе да помогну угроженим категоријама становништва.

Црвени крст широм света, па и у Србији има велики број волонтера који су цео живот посветили хуманим мисијама.

Радује податак да у Крагујевцу, у оквиру градске организације Црвеног крста, ради преко 200 волонтера различитих генерација.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *