Крагујевац био домаћин Лиге у шаху СПИКС-а

Крагујевац је био домаћин турнира шаховске лиге за параплегичаре и квадриплегичаре, у организацији Савеза Србије.

Шаховска лига Савеза параплегичара и квадриплегичара трајала је три дана, а на такмичењу је учествовало 11 екипа из целе Србије.

Крагујевачко удружење освојило је прво место на овом такмичењу.

Тродневна шаховска лига одржана је у центру Шумадије на предлог Удружења параплегичара и квадриплегичара Крагујевца „Крагуј“.

Лигу у шаху подржава Министарство за рад, запошљвање, борачка и социјална питања и једна је од активности Савеза, поред такмичења у стоном тенису, пецању, вишебоју, кулинарству.

Поред Крагујевчана, учествовали су и такмичари из Новог Пазара, Лесковца, Смедерева, Књажевца, Шапца, Параћина, Руме, Ниша и Краљева.

Свака екипа имала је три играча и два резервна, а одиграно је 11 кола.

Играло се по Бергеровом принципу, где сваки такмичар игра са сваким учесником.

Конкуренција је и ове године била на завидном нивоу.

Лига у шаху основана је 2007. године у организацији Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије и од тада се организује сваке године.

Савез организује и Лигу у стрељаштву, од 2015. године реализује програм „Још увек возим“ који се односи на већу безбедност у саобраћају, док је манифестација Републичке спортске игре најмасовније такмичење које ово удружење сваке године организује крајем лета.

Савез параплегичара и кавдриплегичара Србије је организација која окупља особе са повредом кичмене мождине.

Имају више од 1300 евидентираних чланова, а Крагујевац је једини град у Србији који има два удуржења параплегичара и квадриплегичара – Крагуј и Шумадију.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *