Крагујевац богатији за 600 садница платана

У оквиру пројекта “Посадимо свој хлад“ организацијама, удружењима, школама и институцијама у Крагујевцу уручено је 600 садница платана.

Овај еколошки програм више година уназад успешно реализују две невладине организације “Зелени развојни центар“ и “Let’s do it“.

У име града, уручењу садница присуствовао је члан Градског већа за унапређење и заштиту животне средине, Стефан Никезић.

Акција „Посадимо свој хлад“ реализована је и у Крагујевцу, где је организацијама, школским установама и јавним институцијама подељено 600 садница платана које зову дрво за хлад, брзорастуће је, а може да доживи и 500 година.

Платани су отпорни на ниске температуре, отровне гасове и прашину у ваздуху. Често су коришћени у дрворедима.

Озелењавање града и околине један је од начина да се смањи прекомерно загађење ваздуха и истовремено очувају постојеће градске зелене оазе.

Зато је град Крагујевац код Министарства за заштиту животне средине конкурисао са пројектом пошумљавања, што је још један корак напред ка чистијем ваздуху и здравој животној средини.

Донатор садница платана је организација Сербиа опен 2022 која је покренула акцију “Једна карта једно дрво“.

Планирано је да се у више градова Србије посади преко 35 хиљада садница.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *