Крагујевац будући железнички центар

Председник Србије Александар Вучић је у оквиру посете Крагујевцу, обишао фабричке хале Сименса у Собовици где се производе шинска возила.

Српско-немачка привредна сарадња одвија се веома успешно, а немачке компаније у Србији запошљавају више од седамдесет хиљада радника.

Унапређење рада фабрике најављено је новим улагањима када ће бити изграђена железничка пруга која ће овај индустријски комплекс повезати са  Коридором 10.

Приликом доласка у фабрику Сименс председник Србије Александар Вучић обишао је обе индустријске хале у којима се производе делови за шинска возила и упозано се са процесом производње у овом индустријском комплексу.

Како би се унапредила производња, најављена су нова улагања. У овом индустријском комплексу биће изграђена најсавременија пруга дужине 1,4 километра  у коју ће бити уложено 20 милиона евра за тестирање.

Други важан пројекат је наставак повезивања индустријског парка Мајнд Сименс са Коридором 10 уз изградњу пруге Собовица/Лужнице-Мајнд парк-Баточина.

У Сименсовим погонима ради близу 900 радника који производе шинска возила, а крајем прошле године са производних линија изашао је први трамвај намењен немачком тржишту.

Наша визија је да у Сименсу убудуће правимо трамваје који ће бити стожер  модерног  саобраћајног превоза путника.

Драго ми је када путујем по разним градовима па на возилима видим натпис на коме пише Сименс и ви ћете, председниче, делити самном тај пионос када будете виђали таква возила у свету која су направљена у Србији.

Почели смо производњу са пар компоненти које смо испоручивали другим фабрикама, а данас је оно што правимо овде уствари будућност, а то су најобичнији трамваји које сви користе.

Председник Србије са сарадницима и немачким партнерима ушао је и у ново трамвајско возило које је приказано као финални производ фабрике Сименс.

Такви трамваји произведени у Србији већ превозе путнике на иностраним железницама.

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *