Крагујевац – демо град

Крагујевац ће бити демо град у коме ће мађарска државна компанија представити све услуге које је развила у области концепта “паметни град“.

Према речима помоћника градоначленика за унутрашњу и међународну сарадњу Александра Штајна, представници мађарског државног предузећа ће до краја фебруара посетити Крагујевац, како би са челницима града дефинисали модели за имплементацију услуга у центру Шумадије.

Интензивна је и сарадња Крагујевца са амбасадом Израела у Србији, захваљујући којој ће, у партнерству са израелском компанијом Вериест и крагујевачким Универзитетом, у наредне две године, при Факултету инжењерских наука бити отворена посебна лабораторија за радно ангажовање младих стручњака.

У склопу сарадње Крагујевца са мађарском амбасадом, у центру Шумадије су отворене Канцеларија почасног конзулата и Канцеларија Комитета за Западни Балкан Привредне коморе Мађарске, а две привредне коморе потисале су и споразум о сарадњи.

Прошле године, у оквиру бизнис форума, 18 мађарских компанија посетило је Крагујевац како би се размотриле могућности за сарадњу са предузећима у нашем региону.

Тадашња Градска агенција за саобраћај потписала је протокол са државном мађарском компанијом која се, поред наплате вињета на ауто-путевима у Мађарској, бави и развојем решења у области „паметног“ саобраћаја и осталих комуналних услуга у оквиру концепта „смарт ситија“.

Крагујевац је добио понуду да буде демо град у коме ће, на једном месту, бити представљене све услуге мађарске компаније у области „паметног града“. Повезивање са онима који имају искуства у реализацији система сервиса „паметних градова“ један је од задатака локалне самоуправе, па је Крагујевац у прошлој години интензивно сарађивао са израелском амбасадом.

Израел је земља сa завидном економијом и богатим искуством у старт ап програмима, еко систему, али и информационим технологијама.

Искуства ове земље у стварању модерног, ефикасног јавног сектора и предузетништву треба применити, па су водећи изрелски ИТ стручњаци долазили у Крагујевац како би се сарадња наставила и у привреди.

Потребно је да се, за почетак, уради курикулум предмета на мастер студијама, након чега се очекује да ће лабораторија при Факултету инжењерских наука почети са радом у периоду од две године.

Иначе, Крагујевац интензивно ради на стварању модерних и ефикасних сервиса јавне управе, чији је први резултат систем наплате и функционисања јавног превоза.

Размишља се и о „смарт сервисима“ за вртиће, јавну расвету, систем очитавања водомера и друге услуге на локалном нивоу.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *