Крагујевац и Италијански центар за културу настављају сарадњу

Сарадња Града Крагујевца и Италијанског центра за културу у Београду биће настављена реализацијом започетих активности које је прекинула пандемија корона вируса.

Нови директор Италијанског центра за културу Роберто Ћинкота састао се данас у Крагујевцу са  ресорним чланом Градског већа, Миљаном Бјелетићем, и директором Музичког центра, Филипом Томићем, са којима је раазговарао о даљим правцима сарадње.

Италијански институт за културу у Београду је институција која се бави промоцијом италијанског језика и културе у свету, организујући културне манифестације попут изложби, концерата, представа, књижевних вечери и слично.

Роберто Ћинкота ступио је на дужност директора Италијанског центра за културу пре неколико месеци и изразио је жељу да дође у Крагујевац како би се упознао са богатим културно-историјским наслеђем нашег града.

Заједно са оперским певачем Габријелом Гибсоном данас је посетио локалну самоуправу где се током састанка са представницима града говорило о даљим правцима сарадње.

Сарадња града Крагујевца са Италијанским центром за културу у Београду успостављена је пре две године, али је пандемија корона вируса стопирала све активности.

Нешто повољнија здравствена ситуација омогућила је да се са реализацијом започетих планова настави.

Члан Градског већа Миљан Бјелетић и директор Музичког центра Филип Томић, упознали су госте из Италије са богатим културно – историјским наслеђем града Крагујевца у којем су, у периоду од 1818. – 1841. године док је град на Лепеници био престоница кнежевине Србије, основане културно – просветне и научне институције као што су Гимназија– прва средња школа у Србији, Књажевско српски театар – прво позориште у Србији ко и Лицеј, претеча Универзитета у Београду.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.