Изложба “Мирослављево јеванђеље на свили” у Колонији

У оквиру обележавања Дана словенске писмености, у огранку Народне библиотеке “Вук Караџић” у Колонији, отворена је изложба “Мирослављево јеванђеље на свили”, ауторке Мире Миковић.

У току програма одржано је и предавање о Мирослављевом јеванђељу, као део пројекта “Мир у души” који крагујевачка библиотека реализује у сарадњи са библиотеком из белоруског града Борисова.

Народна библиотека “Вук Караџић” и Удружење пријатеља и сународника Русије “Свет”, у сарадњи са библиотеком из белоруског града Борисова, обележили су Дан словенске писмености изложбом о Мирослављевом јеванђељу, ауторке Мире Миковић.

Слике су рађене техником батик на платну.

Реч је о древној индонежанској техници ручног осликавања текстила, свиле, памука, па чак и неких мешавина са синтетичким влакнима.

Ауторка изложбе каже да је приликом осликавања својих дела осетила управо тај мир у души, како и сам пројекат носи назив.

Љубитељи ове врсте уметности изложбу ће моћи да погледају у огранку Народне библиотеке “Вук Караџић” у Колонији, у наредне три недеље.

О значају Мирослављевог јеванђеља за српску културу и историју говорила је Сања Живковић из Народне библиотеке “Вук Караџић”.

За ту прилику користила је фототипско издање Јеванђеља које се чува у крагујевачкој библиотеци.

Мирослављево јеванђеље је писано у 12. веку за Мирослава, кнеза Хумског, сина Завидиног, а брата Стефана Немање, а томе сведочи запис на последњем листу јеванђеља.

Најзначајнији је ћирилични споменик српске и јужнословенске, односно српско-словенске писмености.

Као најстарији српски, илустровани ћирилични рукопис Јеванђеље је актом Народне скупштине 1979. године проглашено за национално културно добро од изузетног значаја и у Републици Србији има статус националне реликвије.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *