Крагујевац: Низ пројеката у области енергетске ефикасности

Град Крагујевац је једна од локалних самоуправа која је на конкурсима надлежних министарстава добила низ пројеката у области енергетске ефикасности.

Први програм реализован је 2017. године у Основној школи „Станислав Сремчевић“ у којој је замењена комплетна столарија, постављена лед расвета, а обављени су и радови на систему даљинског грејања.

Ускоро ће бити завршени и послови у једној од најстаријих школа у Србији – Основној школи „Прота Стеван Поповић“ у Чумићу.

Ради се и у школи „Радоје Домановић“. Сви подаци о потрошњи енергије доступни су грађанима на порталу отворених података.

Градски енергетки менаџер Ана Радојевић наводи да Крагујевац од 2014. има портал отворених података и додаје да се од те године евидентира потрошња у систему даљинског грејања, електричне енергије и воде.

Овај програм реализован је у сарадњи са Уједињеним нацијама за развој у Србији, као пројекат „Локални развој отпоран на климатске промене“.

У сарадњи са УНДП-ом у Крагујевцу ће бити спроведен још један програм који се односи на објављивање података о томе колико се топлотне енергије испоручује и којим подстаницама у стамбеним зградама у граду.

Оргомна уштеда очекује се и након замене столарије, лед расвете и реконструкције грејања у Основној школи „Прота Стеван Поповић“ у Чумићу где радови улазе у завршну фазу.

У току је реализација пројекта у циљу енергетске ефикасности и у Основној школи „Радоје Домановић“, а у плану су и друге основне школе у граду, али и на сеоском подручју.

Како је најављено из Министарства рударства и енергетике, планирано је да ове године први пут буде додељен новац и индивидуалним домаћинствима за мере енергетске ефикасности.

Уколико се тај пројекат буде реализовао у Крагујевцу, то ће значити да ће заинтересовани Крагујевчани моћи да за енергетску ефикасност добију део средстава која ће бити обезбеђена из градске касе, али и републичког буџета.

Тај новац ће се користити за набавку нових котлова, изолацију кућа и замену столарије.

Извештава нвоинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *