Крагујевац обележава Дан града

Крагујевац сутра обележава Дан града – Ђурђевдан – у знак сећања на Скупштину одржану 1818. године у манастиру Враћевшници, када је кнез Милош Обреновић донео одлуку да Крагујевац постане престоница Србије.

У здању Старе скупштине, сутра ће бити одржана Свечана седница локалног парламента на којој ће бити уручено шест Ђурђевданских награда за постигнућа у прошлој години.

Одлуком градоначелника Радомира Николића, Плакете Светог Ђорђа ове године припале су др Милоју Николићу и др Милошу Којићу.

Централна манифестација поводом Дана града организује се на Ђурђевдан, али читав мај протиче у свечарском расположењу.

Традиционално, 6. маја у здању Старе скупштине одржава се свечана седница Скупштине града на којој се додељују највећа годишња признања – Ђурђевданске нагарде за дела која су постала доступна јавности у 2018. години.

Добитник Ђурђевданске награде за образовање је Катарина Вељковић, за хуманитарни рад Горица Димитријевић, а за новинарство Јелена Тијанић.

Ђурђевданска награда за приватно предузетништво биће додељена Братиславу Милановићу, за уметност Мирку Демићу, а за спорт Срећку Отовићу.

Крагујевац ће свој празник обележити у присуству бројних гостију међу којима су делегације градова побратима: Могиљева, Мостара, Сирена, Јерихона, Фоче, Питештија, Инголштата, Бјелско-Бјала, Караре, Сијана, општине Стари град Сарајево и јужноморавске регије Чешке Републике.

Своје присуство на свечаној седници локалног парламента потврдили су амбасадор Палестине Мохамед Набхан, Дагмар Репчекова, амбасадорка Словачке, економски саветник у амбасади Шпаније Хавијер Алварес и Зоран Вуловић, почасни конзул Белорусије.

Свечаности ће присуствовати и представници министарстава правде и културе, Канцеларије за сарадњу са Кином и Русијом и Националног савета за високо образовање.

Међу званицама су и делегација Зубиног потока, као и почасни грађани града Крагујевца Мирјана Андрејевић Кри и Тудор Пендијук.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *