Међународни дан бабица

Бабице помажу у изградњи здраве породице. У рукама бабица је кључ за будућност, јер оне поспешују правилан и безбедан порођај сваке жене.

Свој дан обележавају 5. маја, када славе бабичанство као професију.

Четрдесетогодишња Јелена Луковић, посао бабице у породилишту Клиничког центра Крагујевац, обавља већ 10 година. Каже, да сваког дана, гледајући у своје руке, зна да може да их користи за рађање једног новог људског живота.

Бабице су веома важне током порођаја као подршка свакој жени у најлепшим и болним тренуцима.

Професија бабица је маргинализована у нашој земљи. На сто хиљада становника само су 32 бабице, што је далеко испод потребног броја.

По подацима Светске здравствене организације, сваког минута широм света око 400 жена зачне, око 200 жена суочено је са непланираном и нежељеном трудноћом, стотину жена доживи искуство компликације у трудноћи, а око 50 жена уради ризичан абортус, од којих једна жена умре.

Бабице су од велике важности свакој породиљи. О туда се за њих каже да су срце и наука рађања.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Међународни дан бабица”

  1. Тежак намћор од ове Луковићке.
    Изузетно нељубазна бабица.
    Не помаже породиљама

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *