Крагујевац понудио три дворане за привремене болнице

Град Крагујевац је понудио три дворане за смештај пацијената са лакшим симптомима, то су хала Језеро, хала Шумадија сајма и хала Гордана Гоца Богојевић у Великом парку.

Све три могу да се прилагоде за потребе привремених болница, рекао је у изјави за Хепи телевизију градоначелник Радомир Николић.

Највише одговара хала Језеро, јер има капацитет да организује све оно што је потребно од пратећих садржаја. Иако не знамо колико ће нам бити потребно, потрудићемо се да све три хале ставимо у функцију. То наравно не зависи од нас, јер не можемо сами да правимо привремене болнице. Оног тренутка када стигне инструкција Министарства здравља односно Владе Србије, ми смо спремни да уступимо дворане и помогнемо око опремања.

Данас је ситуација у Крагујевцу, рекао је Николић, задовољавајућа. Већина грађана поштује све оно што је препоручено од стране Владе Републике Србије и градске власти. Постоји, наравно део неодговорних због којих постоји опасност да сви испаштамо и због тога ћемо у наредном периоду и ми као локална власт да спроводимо још ригорозније мере. Јер, док сви не будемо организовани како треба, док сви не схватимо опасност ситуације, нажалост, нећемо моћи да се најозбиљније заштитимо.

Одмах након што је уведено ванредно стање у Републици Србији ми смо покушали на нивоу града да применимо све оно што смо видели да се радило у Кини, рекао је Николић, одговарајући на питање како је Крагујевац реаговао на епидемију корона вирусом. То нам је био најбољи пример. Ми смо кроз одлуке које је доносило Градско веће, а на препоруку Кризног штаба који је одмах формиран, покушали да научимо грађане како да примене све препоруке које би колико толико могле да их заштите. Саветовали смо их да импровизују са маскама, како да се понашају такси или у градском превозу. Одмах смо забранили коришћење парковског мобилијара.

Грађанима је наравно требало мало времена да се на то навикну, нису све мере биле примењиве од првог момента, али како је време пролазило, како су људи постали свесни опасности у којој се налазимо, тако су мере почеле да се примењују.
Клинички центар функционише у складу са планом. Излазе у сусрет свим потребама које здравствена ситуација намеће. Наш Клинички центар, подсетио је Николић, покрива територију од готово два милиона становника, централни, западни и југозападни део Србије.

Здравственим радницима није лако. Ми им аплаузом сваке вечери, тачно у 20 сати, пружамо подршку и трудимо се да им омогућимо најбоље услове за рад. Сви верујемо у њих. Надамо се да нам њихова помоћ неће бити потребна, али морамо да будемо спремни на сваки могући сценарио, због свих нас, поручио је Николић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *