Крагујевац упркос пандемији бележи суфицит

Најважнији задатак у 2020. био је да се сачувају радна места и смањи незапосленост, а Крагујевац је уприкос пандемији, успео у прошлој години и да забележи спољно-трговински суфицит.

Члан Градског већа за привреду Радомир Ерић каже да се у првом кварталу ове године очекује стабилизација привредних активности.

Планирано је даље ширење Слободне зоне Шумадија и интензивна сарадња са италијанским удружењем привредника које окупља око 150 хиљада малих ис редњих предузећа.

Као главни аргумент да је Крагујевац успео да у време пандемије задржи запослене, односно смањи незапосленост, Ерић наводи податак да је крајем октобра прошле године, на евиденцији крагујевачке филијале Националне служнбе за запошљавање било 16.129 особа, што је скоро шест хиљада мање него 2015.

То је, додаје, посебно добар резултат у време када се због коронавируса мног радна места престају да постоје, а делатности се гасе.

Крагујевац је један од најуспешнијих реалних привредних центара у Србији подсећа Ерић и наглашава да је, упркос ковиду, центар Шумадије у прошлој години остварио спољно-трговински суфицит који је увећан у односу на онај из 2019. године.

Подсећа да је Крагујевац највећи извозник аутомобила, аутомобилских делова, намештаја, лаког пешадијског науружања, а сада и шинских возила у Србији.

У Крагујевцу већ дужи низ година функционише систем средњошколског дуалног образовања, а ускоро креће и на крагујевачким факултетима.

Адекватан кадар који је довољно стручно оспособљен да може одмах да одговори свим, па и најзахтевнијим компанијама, један је од основних захтева свих страних, па и домаћих и локланих инвеститора, подсећа члан Градског већа за привреду.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *