У Крагујевцу до сада легализовано више од две хиљаде објеката

Процене су да у Крагујевцу има око 100 хиљада нелегално изграђених објеката. До сада је предато око 30 хиљада захтева, а легализовано 2.200.

Најчешћи проблеми у дуготрајном, комопликованом и обимном поступку легализације су нерешени имовинско-правни односи, а рок за озакоњење истиче почетком новембра 2023. године.

Градској управи за друштвене делатности и послове са грађанима до сада је предато око 30 хиљада захтева који се тичу урбанизма и озакоњења објеката на територији града Крагујевца.

У 2020. години предато је око 500 захтева, а од 100 хиљада објеката колико се процењује да их има на територији Крагујевца, легализовано је нешто више од два процента.

Најчешћи проблеми са којима се грађани сусрећу приликом озакоњења јесу нерешени имовинско-правни односи, односно сувласништво, таксе, а има и случајева да је објекат изграђен на јавној или на некој другој површини која није у власништву подносиоца захтева за легализацију.

Уз захтев за озакоњење у поступку легализације прилаже се доказ о праву својине – власнички лист, геодетски снимак парцеле и технички извештај о стању објекта, али и доказ о уплаћеној такси која зависи од величине објекта који се легализује.

У складу са Законом о озакоњењу објеката, сви они објекти који не буду легализовани до 6. новембра 2023. године, од стране грађевинске инспекције би требало да буду рушени, али у Градској управи се надају да ће сви предмети бити решени, односно окончани у законском року.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *