Крагујевац: Више него дупло већи спољнотрговински суфицит у односу на 2020. годину

Привреда града Крагујевца је у првом кварталу ове године остварила спољнотрговиснки суфицит већи од 52 милиона евра, што је више него дупло у односу на исти период лане.

Овако значајни резултати свакако ће утицати на долазак нових инвеститора у Крагујевац, већу упосленост и бољи стандард становништва, као и на даљи развој града, уверени су челни људи Крагујевца.

Упркос отежаним условима пословања изазваних пандемијом, спољнотрговински суфицит привреде Крагујевца у прва три месеца ове године бележи раст и износи 52,05 милиона евра, што је у односу на исти период претходне више него дупло.

Највише се извози у Италију, Пољску, Словачку и Мађарску и веома је важно што из Крагујевца на европско тржиште одлази готов производ.

Челници града не крију задовољство што Крагујевац предњачи у спољнотрговинској размени.

То говори о изузетној привредној активности која се огледа и кроз приходовну страну градског буџета.

Гледано по регијама, Шумадијски округ је у првом кварталу ове године постигао најбољи спољнотрговински суфицит у Србији у износу од 132,6 милиона евра.

Када се упореди са истим периодом лане већи је за више од 80 одсто.

Ако се овакав тренд настави, спољнотрговински суфицит Крагујевца и Шумадије ове године може бити рекордан.

Овако добар резултат који остварује привреда Крагујевца и Шумадијскогуправног округа представљаће значајну подршку реализацији очекиваног раста бруто друштвеног производа Србије у 2021. години.

То ће свакако утицати на долазак нових инвеститора у Крагујевац, већу упосленост и бољи стандард становништва, као и на даљи развој града, уверени су челни људи Крагујевца.

Извештава новинар РТК Дарко Милошевић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *