Од последица пушења дувана у свету годишње умре 8 милиона људи

„Живот без дувана – за бољу будућност нових генерација“ слоган је овогодишњег Светског дана без дуванског дима.

Како би упозориле јавност на штетне ефекте конзумирања цигарета и изложености дуванском диму, бројне институције и организације широм Србије интензивирају превентивне активности, организовањем предавања, трибина и других јавних манифестација.

У оквиру обележавања Светског дана без дуванског дима, организују се бројне активности усмерене на промоцију здравих стилова живота и значај престанка употребе дуванских производа, првенствено електронских цигарета и наргила.

Посебно се указује на штетне последице које конзумирања цигарета оставља на младе.

Акценат се ставља и на статистику која показује да у свету сваке године, услед употребе дувана и изложености дуванском диму, превремено умре близу осам милиона људи, односно више од 20 хиљада дневно.

Употреба дувана је повезана са настанком бројних болести. Од свих смртних случајева узркованих кардио-васкуларним болестима, 17 одсто је последица пушења и изложености дуванском диму.

Поводом овог значајног датума из Календара јавног здравља, бројне институције и организације широм Србије интензириваће активности на тему превенције употребе дувана и изложености дуванском диму, кроз предавања, трибина и друге јавне манифестације.

Медицинска школа са домом ученика „Сестре Нинковић“ је, у оквиру Секције здравственог васпитања, организовала је предавање на тему превенције употребе дувана, док Секција против болести зависности припрема тематску изложбу која ће бити отворена у холу школе.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *