„Крагујевачка трагедија“ у Галерији РТС-а

Изложба посвећена сећању на један од највећих злочина немачких окупационих трупа над цивилним становништвом током Другог светског рата, у Крагујевцу пре 80 година, 21. октобра 1941 отворена је у Галерији Радио-телевизије Србије.

Осим документарних записа које баштини Спомен парк Крагујевачки октобар, приказан је и део збирке вајара Николе Коке Јанковића која се чува у Народном музеју у Крагујевцу.

Ауторке изложбе су историчарке уметности Јелена Давидовић и Катарина Бабић.

Покретна документарно-историјска изложба Крагујевачка трагедија коју је 2005. године аутора Станише Бркића, сада је, у години обележавања осам деценија од једног од највећих злочина који је почињен над цивилима у Другом светском рату, допуњена изложбом експоната из Легата Николе Коке Јанковића.

Изложба је штампана на 30 паноа, двојезично, са пуно фотографија и докумената.

У Галерији РТС-а премијерно је приказана тематска изложба Крагујевачка трагедија у делима Николе Коке Јанковића.

Стрељање је преживела 31 особа, међу њима и академик и вајар Никола Кока Јанковић, тада 16-огодишњи дечак, који је припадао генерацији која је из школских клупа изведен ана стрељање.

Овај догађај оставио је дубок траг у његовој личности, што се може приметити на појединим структурама из његовог уметничког опуса.

Фигурална пластика модерног скулпторског израза са деперсонализованим ликовима мајки, пример је личног и уметничког доживљаја ове трагедије.

Његов уметнички опус сведочи и чињеница да се он више деценија бавио том темом, почев од рељефа на сеченом порталу Музеја „21. октобар“ у Крагујевцу који је настао 1986. године, до скулптуре Мајка која је настала 1990. године, каже Катарина Бабић.

У години трагичног јубилеја, крагујевачка трагедија још једном је представљена публици у главном граду.

Ова изложба је један у низу покушаја да их отргнемо од заборава, да не буду само број, већ људи са именом и презименом који су имали живот који је заустављен.

Изложба ће у Галерији РТС-а бити отворена до 21. новембра.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *