Крагујевачки адвокати протестовали испред зграде суда

Крагујевачки адвокати протестовали су данас испед зграде суда, како би изразили незадовољство због новог става Врховног касационог суда који омогућава банкама да наплаћују кредитне провизије.

Суђења нису одложена, али није искључена могућност обустава рада адвоката наредних дана, уколико такву одлуку донесе Адвокатска комора Србије.

Адвокатска комора Србије је оценила да су правни ставови Врховног касационог суда о томе да банке имају право да наплаћују трошкове обраде кредита и осигурања без обавезе да исказују структуру издатака коју плаћа странка, директно нарушили досадашњу судску праксу.

Крагујевачки адвокати су се окупили испред зграде суда у намери да скрену пажњу јавности, солидаришу се са колегама из Београда и јасно изразе незадовољство због новог става Врховног касационог суда, јер се већ три године води потпуно другачија судска пракса.

Грађани су тужили банке, добијали процесе и наплаћивали новац који им је, према ранијем тумачењу Врховног касационог суда, банка неосновано задржавала.

Сада постоји бојазан да ће странке које су у процесу добиле решење против банака и наплатиле своту морати да врате новац.

Крагујевачки адвокати кажу да је ово један од озбиљних проблема који је задесио целокупну правосудну и друштвену заједницу, јер се „ломе компља“ око велике суме новца и да је у игри око 90 милиона евра.

Не искључују наставак окупљања, могућност одлагања суђења и обуставу рада уколико Адвокатска комора буде донела такву одлуку.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *