Крагујевачки хотели скоро празни, 2021. пуна резервација

Иако обезбеђују све услове за пружање услужне делатности конгресног туризма или одржавање прослава, јер поседују више хиљада квадрата, велики хотели у Крагујевцу претрпели су ове године несагледиве губитке у пословању, јер је на снази мера коју поштују, а то је забрана окупљања више од 30 људи.

Њихове сале могу да омогуће и до 20 квадрата физичког растојања између особа, међутим у реалности, због забране одржавања скупова, већ месецима раде са 3 до 7 одсто капацитета.

Зебњу како ће пословати даље, управници деле са особљем које нису отпуштали,а највећа непознаница је како ће реализовати све резервације које су одложене за 2021. годину?

У два објекта површине од неколико хиљада квадрата за смештај гостију и пружање угоститељске услуге, хотел Женева има могућности и простора да организује разноврсне садржаје и за вишеструко већи број особа,од прописаног мером која је још увек на снази.

Упоређујући текућу са 2019. годином, када свет није познавао коронавиурс, овај хотел месечно губи 5 хиљада гостију, каже власник и додаје да је ситуација све тежа и да је губитак исказан у новцу преко милион евра.

Прошле године у ово време организовали су викендом по неколико прослава истовремено, а преноћиште је било обезбеђено за госте, углавном пословне делегације из Словеније, Хрватске, Немачке.

Само годину дана касније, гостију једва и да има, собе су празне. Путници кроз Крагујевац, углавном из Србије, оптерећени су обавезом поштовања епидемиолошких мера, док су са друге стране, хотелијери оптерећени инвестиционим кредитима и редовним трошковима.

Ипак, нико од 40 запослених у овом хотелу није добио отказ, примање је редовно, држава помогла колико је могла да олакша губитке у пословању.

Све мере о дезинфекцији простора се поштују, нико од гостију и особља угоститељског објекта није био ковид позитиван.

Сада је потребно,кажу, у готово неодрживим условима пословања опстати до наредне године, која је опет неизвесна

Од 1966. године, откада постоји један од симбола центра Крагујевца, истоимени Хотел никада до овог пролећа није затворио своја врата гостима.

Овог пролећа, корона је први пут одјавила све госте, све прославе матура, посетиоце који су из целе Европе на овом месту углавном били део конгресног туризма.

Сала за семинаре и сада има довољно, али нема учесника. Обезбеђено је растојање између столова, чак су и број особа за столом свели на три, иако могу комотно на одстојању да сместе и више.

Раде са преполовљеним капацитетом, а када се гост одјави из смештајне јединице у исту собу не улази нови док се не проветри 24 часа.

Простран и обновљен, Хотел Крагујевац овог лета није укључивао ни клима уређај.

И у овом хотелу је запослено 40 људи и сви су остали на радним местима. Очекивали су ове године старе госте из Грчке, али је та посета први пут изостала.

Хигијенске мере, кажу крагујевачки хотелијери, су и пре коронавируса биле ригорозне јер су морали да поштују строги ХАСАП стандард.

Ни информација која стиже од колега из Прага да су и њихови хотели једва одрживи није утешна јер следи зима, иначе и у редовним околностима пасиван период.

У Крагуејвцу и околини има око 20 приватних хотела, а у овој години ниједан се није прославио са бројем гостију или раскошним слављима.

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *