Крагујевачки средњошколци предлажу пројекте за унапређење услова

Кроз Пројекат за одговорну власт Америчке агенције за међународни развој, средњошколцима у Крагујевцу први пут је омогућено да учествују у јавној расправи о буџету града за наредну годину.

Ученици ће имати могућност да сами дефинишу пројекте које сматрају важним за унапређење услова рада и боравка у својим школама, да гласају о предлозима и да, на тај начин, изаберу оне које сматрају најнеопходнијим за реализацију.

Предлози са највише гласова биће послати Градској управи на разматрање и укључивање у буџет града за 2021. годину.

Веома је важно учешће грађана у процесима израде планова и програма, који директно утичу на њихове потребе и окружење, и представља један од принципа доброг управљања локалном заједницом.

Желимо да будемо транспарентни и да чујемо глас младих људи, њихове предлоге, идеје и ставове, јер се одлуке и промене тичу њихове будућности, истакао је градоначелник Крагујевца Никола Дашић.

Укључивањем ученика средњих школа у консултације о буџету унапређује се активизам младих у локалној заједници и јача поверење у демократске процесе непосредног одлучивања, рекла је Џеклин Вилијамс Бриџерс, директорка УСАИД-овог Пројекта за одговорну власт.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *