Крагујeвчани бирају сталне манифестације из културе

Савет мреже установа културе упутио је јавни позив заинтересованим грађанима, установама културе, уметницима, удружењима, организацијама да предложе традиционалне, или нове манифестације у области културе које, по њиховом мишљењу, завређују статус сталне.

Конкурс се отвара 1. новембра и траје до 15. када ће 11 директора установа културе, иначе чланова Савета мреже донети одлуку, које се манифестације убудуће сврставају у сталне.

Предлози се могу упутити на обрасцима који се преузимају са сајтова града Крагујевца, установе културе „Кораци“ и културакг.

Крагујевац је први град у Србији који жели да донесе важну одлуку о избору сталних манифестација из области културе, укључивањем његових грађана.

То је показатељ да се унапређује транспарентност, а култури додељује још значајнији простор у друштву.

Сталне манифестације према предлозима грађана треба да буду оне које се својим садржајем и дугогодишњим квалитетом издвајају и чијим одржавањем град постаје препознатљив на културној мапи земље, али и региона. Поред традиционалних, очекују се и нове идеје.

Поређења ради, Београд има 20 сталних манифестација из културе, а свакодневна укупна понуда прелази стотине садржаја. Намера Савета установа културе и у Крагујевцу је да се оне које су јединствене по квалитету тако и статусно вреднују.

На захтев Министарства културе, Завод за проучавање културног развитка спровео је званично истраживање на нивоу Србије, из којег је био изостављен Београд – „Модели локалних културних политика као основ за повећање културне партиципације“.

Истраживање је званично потврдило да је по броју посетилаца манифестацијама из културе Крагујевац заузео водећу позицију, подсетио је Бјелетић. Он је оценио да је укус публике најреалнији показатељ да је град изградио препознатљив имиџ средине која култутну политику одржава на добром курсу.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Крагујeвчани бирају сталне манифестације из културе”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *