Крагујевчани поштују мере о забрани кретања

Забрана кретања после 15 часова викендом, мере самоизолације које су продужене са 14 на 28 дана и повлачење одлуке да власници своје кућне љубимце могу шетати увече,

нове су мере које је Влада Србије донела у борби против ширења коронавируса у Србији, уочи недеље када се очекује, како су проценили епидемиолози и инфектолози, највећи раст оболелих пацијената.

У медијима је јуче забележена слика великог броја посетилаца парковима у многим градовима Србије, што су водећи епидемиолози окарактерисали као велику претњу по јавно здравље.

Већина Крагујевчана је ипак показала висок ниво одговорности и поштује мере о забрани кретања. У градским парковима данас било врло мало пролазника.

Да су Крагујевчани савесни и дисциплиновани грађани и да већина њих поштује апел, да без преке потребе не излазе из својих домова потврђује слика Великог парка, једног од најомиљенијег места бројних суграђана у граду.

Затекли смо малобројне шетаче, грађане који су у шетњу извели своје кућне љубимце.

Новонастала ситуација нимало једноставна, многима тешко пада, па је и разумљиво зашто неки од њих нису били расположени за разговор пред камерама.

Пандемија коронавируса усмртила је скоро 31 хиљаду људи у целом свету, од чега две трећине у Европи.

Више од 660 хиљада заражених службено је дијагностификовано у 183 земље од почетка епидемије.

Излечено је 142 хиљаде људи. Најтеже је страдала Италија која је до 28. марта избројала преко 10 хиљада жртава.

Следи је Шпанија, и те две земље бележе готово три четвртине свих умрлих у Европи.

Владе скоро свих земаља света из дана у дан пооштравају мере, како би успориле ширење вируса, па је трка са временом све видљивија.

Кина се изборила са коронавирусом упрво уз велику солидарност свих грађана али и одговорност.

У Србије је ванредно стање уведено како би се сачувало здравље нације.

Један од циљева је и да јавна места, паркови и шеталишта током 24 сата остану без посетилаца.

Од пресудне важности у борби против коронавируса биће наредне две недеље нагласили су епидемиолози и инфектолози који свакодневно подсећају да ће бити времена за шетње, али да је сада потребан останак код куће.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *