Крагујевчани су се данас једини у Србији возили бесплатно градским превозом

Градска агенција за саобраћај обележила је Међународни дан бесплатног јавног превоза у Крагујевцу.

Путници су се градским и приградским аутобусима превозили бесплатно на одредишта, а интересовање је било велико.

Крагујевац је једини град у Србији који се придружио овој међународној акцији.

Иницијатива за обележавање Међународног дана бесплатног јавног превоза потекла је из Шведске и овај дан обележава се у 30 градова Европе.

На аутобуским стајалиштима пуно људи чека градске и приградске аутобусе, посебно данас када православни верници обележавају Задушнице.

Грађани заинтересовани за електронске аутобуске карте, које ускоро улазе у употребу, прилазили су и узимали пропагандни материјал и књижицу у којој су назначени сви редови вожње.

Право на бесплатан превоз имају ученици основних и средњих школа и пензионери преко 65 година старости, а данашњи бесплатни превоз користили су и други грађани који иначе плаћају пуну цену карте.

У Градској агенцији за саобраћај наводе да су први у Србији покренули обележавање Међународног дана бесплатног јавног превоза са намером да изађу у сусрет грађанима који у току дана за превоз користе и по неколико аутобуса.

Кориснике градског превоза очекује низ новина које ће у наредном периоду увести Градска агенција за саобраћај.

Осим увођења електронске картице, у Крагујевцу ће ускоро бити уређено око 100 нових стајалишта.

Путници могу да користе интернет у аутобусима, као и да испред сваке станице пре доласка на одредиште чују на којој се станици налазе.

У Европи и другим државама света градски превоз је организован на високом нивоу, сходно економском статусу сваке земље.

У Србији аутобуски превоз заостаје за светом, јер аутобуси саобраћају само у одређено време.

Ипак, услуга градског превоза убудуће ће бити боља с обзиром да надлежни најављују низ новина које се односе на јавни превоз путника у граду и приграду.

Извештава новинар РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *