Крагујевчани у припремама за ускршњу трпезу

Током дана у трговинским објектима, рибарницама, на пијацама и угоститељским објектима владала је велика гужва, јер су грађани били у прирпремама за ускршњу трпезу.

Понуда је богата и разноврсна.

Пробирљиви купци у складу са својим могућностима, већ су дефинисали навике обележавање највећег хришћанског празника, али и празника рада који се ове године поклопио са Васкрсом.

Купују се јаја за бојење, нешто поврћа, риба за Велики петак, и далеко више меса.

У једној од печењара у граду још пре неколико дана престали су да примају наруџбине, јер су све расположиве количине резервисане.

Пијаца на Аеродрому овог Ускрса препуна је свежег воћа, поврћа, цвећа, декорација за Ускрс, али не купује се у великим количинама скоро ништа.

То су нам потврдили и купци и продавци.

Ни тај податак не чуди, с обзиром да су цене још увек на пијаци одбијајуће.

Млади кромпир кошта 220 динара килограм, парадајз 200, краставац 200динара,зелена салата 50, млади лук 35 динара.

Јагоде 500 динара за килограм.

У такву понуду уклапају се домаћице са комбинацијама јела, односно приоритет је набавка посне хране, а онда на листи за куповину следе јаја која се продају од 9 до 15 динара.

Боје коштају од 5 до 50 динара, сличице и стикери око 100 динара и више.

Декорације и корпице са мотивима зеке доскочиле су цену до 200 динара.

Крагујевчани, верни љубитељи читања недељама уназад  исцрпљују са резервацијама фонд најпознатије библиотеке међу кафанама у Србији.

Ускоро ће и по вакцину.

Умереност у јелу и пићу о којој су деценијама говорили и за коју су апеловали предствници духовне власти, сада је остварена.

Што због цена, што због епидемијских мера, тек пандемија корона вируса је донела и нове потрошачке, гастрономске и слављеничке навике. 

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.