Крагујевчанка добитница признања „Млада храброст“

Крагујевчанка Милица Јовановић добитница је признања „Млада храброст“, које Aмбасада Шведске додељује младимa до 20 година, који су показали моралну храброст и уз, на први поглед, мала хумана дела, учинили велике ствари.

Признање „Млада храброст“ међународног је карактера и први пут се додељује у Србији.

Млада Крагујевчанка Милица Јовановић показала је саосећајност и грађанску храброст у критичној ситуацији.

Као ученица медицинске школе упозната је са најважнијом медицинском чињеницом да људе који су доживели удес не треба померати са места догађаја. Након што је била сведок саобраћајног удеса, Милица је спречила да повређена особа буде премештена.

Лекари хитне помоћи потврдили су да је њена брза и трезвена интервенција спасила живот једном човеку.

Милица је волонтер у Ковид амбуланти, организује хуманитарне акције, а признање „Млада храброст“ само јој даје ветар у леђа да настави са хуманитарним радом.

Награда „Млада храброст“ је неполитичко признање које има за циљ да истакне акције моралне храбрости младих људи. Додељује се младима од 13 до 20 година.

Први пут је додељено у Србији и ове године носиоци признања су, поред добитника из Француске, Мађарске, и Шпаније, две девојке из наше земље.

Добитници признања од сада ће деловати као амбасадори младе храбрости и учествоваће у активностима и семинарима о грађанској храбрости и људским правима у организацији шведске амбасаде.

Признање „Млада храброст“ је установила академија Раул Валенверг у Шведској 2015. године.

Извештава новинарка РТК Марина Голубовић Миленковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.