Кроз програм ЕУ ПРО Плус граду Крагујевцу одобрена два пројекта

У Београду су данас уручени сертификати о подршци интегралним пројектима који су одабрани кроз Јавни конкурс ЕУ ПРО Плус.

На догађају коме су присуствовали Емануел Жиофре амбасадор Европске уније у Републици Србији и Тања Мишчевић министарка за европске интеграције, сертификати су уручени градоначелнику града Крагујевца Николи Дашићу. 

Граду Крагујевцу и партнерима, кроз програм ЕУ ПРО Плус, који спроводи УНОПС у Србији, одобрена су два пројекта, вредности око 2,5 милиона евра и то за пројекте „Шумадија CONNECT“ и „У част прошлости, обликовање будућности“.

Циљ пројекта „Шумадија CONNECT“ чији је носилац Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља а партнери Град Крагујевац, општине Лапово, Кнић, Аранђеловац, Топола, Рача и Баточина, Средња стручна школа Крагујевац, ФИЛУМ, Економски факултет у Крагујевцу, Удружење „Путоказ Крагујевац“, Републички завод за заштиту споменика културе, је одрживи развој и боље позиционирање Шумадијског округа кроз очување културног наслеђа и подстицање иновација.

Вредност пројекта је близу 1.700.000 евра  од чега је учешће Програма ЕУ ПРО Плус око 1.210.000 а партнера близу 500.000 евра. Реализација пројекта у Крагујевцу подразумева ревитализацију индустријског наслеђа кроз реконструкцију и опремање бивше II техничке школе и платоа, у оквиру Војнотехничког института у Крагујевцу, као и њене интеграција у креативно-образовни центар.

Такође, укључује оснивање организационе јединице за управљање културним наслеђем и развој плана очувања и валоризације за целу урбанистичку област.

Реализација иницијативе ће опремити центар за радионице о циркуларној економији у уметности и креативним индустријама, са циљем ангажовања више од 1.000 појединаца и користи за заједницу од преко 265.000 људи.

Други пројекат под називом „У част прошлости, обликовање будућности“ подразумева израду претходне студије изводљивости за ревитализацију Машинске радионице у оквиру Војнотехничког института и укључује кампању подизања свести намењену широкој публици, као и успостављање саветодавног тела.

Вредност пројекта чији је носилац град Крагујевац а партнери Регионална агенција за економски развој Шумадије и Поморавља, Универзитет у Крагујевцу, Завод за заштиту споменика културе Крагујевац, Арсенал Фест, Републички завод за заштиту споменика културе, је близу 162.000 евра при чему је учешће ЕУ ПРО Плус око 128.500 а града Крагујевца око 33.500 евра.

Европска унија је преко ЕУ ПРО Плус програма обезбедила више од 9,6 милиона евра за реализацију 18 пројеката који ће допринети бољем животу становништва у 30 локалних самоуправа, које су претходно развиле територијалне стратегије.

Ови пројекти ће активирати потенцијале и ресурсе 11 територија, помоћи у решавању заједничких проблема и промовисати заједнички рад већих градова и мањих општина, уз активно учешће цивилног и пословног сектора и локалних заједница.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *