Култура: Изложба професора емеритуса Бранимира Карановића у галерији Мостови Балкана

У Галерији „Ђура Јакшић“ одржана је промоција књиге афоризама „Мождане бистрице“ Радета Кецојевића, као и његова књига сатиричне поезије „Сатириоде“.

Крагујевачки аутор на хиљаде афоризама, бави се и дечијом поезијом, заступљен је у неколико антологија и зборника. Стваралаштву Радета Кецојевића подједнако су наклоњени публика и критика.

У Градској галерији Мостови Балкана, отворена је изложба дигиталне графике професора емеритуса Бранимира Карановића. Реч је о академском уметнику који активно излаже фотографије и графике на домаћим и међународним изложбама четири деценије. Бранимир Карановић је добитник најзначајнијих национиалних награда. Поставка – Графика без притиска отворена је до 10. маја.

У Дому омладине настављен је програм посвећен светским књижевним остварењима – Микрокозам књижевности. Вече је било посвећено љубавној причи Франца Кафке и Милене Јесенске. Организатори су се одлучили да публици представе прилично непознату, романтичну страну живота писца који се сматра једним од највећих 20 века.

Познати драмски уметник Радослав Рале Миленковић представио се Крагујевачкој позоришној публици са својом монодрамом – Наши дани, коју је у Књажевско српском театру одиграо 1.882 пут у континуитету. Монодраму рађену према сатири Радоја Домановића и Дисовој поезији, Миленковић је први пут одиграо 1984.године. Адаптацију, драматизацију текста, режију и експресивну глуму, у којој оживљава преко 30 ликова потписује Радослав Миленковић, а публика издашно награђује скоро 40 година широм земље.

Концертну сезону, Оркестар ФИЛУМ-а наставио је атрактивним програмом одржаним у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије. Под диригентском палицом редовног професора Владимира Милића, наступили су млади извођачи, студенти завршне године Одсека за музичку уметност. Изведен је Бахов Брандербушки концерт број 6, Моцартова симфонија број 14 и Моцартов концерт за флауту, харфу и оркестар.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *