Култура: Јесен Матице српске, изложба Пеђе Милосављевића и 49. ОКТОХ у Крагујевцу

Концертом у Првој крагујевачкој гимназији – ЛП Дуо отворио је традиционалну манифестацију ОКТОХ.

Музичка манифестација део је октобарских свечаности и организује се под покровитељством града Крагујевца. Подршку организацији пружа и Музички центар.

У Градској галерији Мостови Балкана отворена изложба слика Предрага Пеђе Милосављевића, некадашњег дипломате , сликара, писца, члана Српске академије наука и уметности. Рођен у Лужницама 1908.године, умро је у Београду 1987.године, Пеђа Милосављевић домаћем наслеђу оставио је респектно дело.Сликар посебних одлика, несвакидашњег животног пута остварио је значајан и замашан стваралачки опус.

Промоцијом зборника „ Породица Дунђерски – грађанска култура српске Војводине“ на којој је радило 15 аутора, правника, историчара, књижевника отворена је манифестација – Јесен Матице српске у Крагујевцу. То је први од четири програма који се одвија у Народној библиотеци „ Вук Караџић“ и резултат је иницијативе града Крагујевца и потписаног докумената о сарадњи са најзначајнијом националном установом културе која је на прагу обележавања два века непрекидног рада.

У Галерији Народне библиотеке „Вук Караџић“ представљена је монографија Сергеја Параџанова. Ова књига обухвата анализу три његова текста, који се тичу књижевног стваралаштва. Аутор монографије је Ана Јаковљевић Радуновић.

Књижевни и ликовни портрет писца Братислава Милановића одржан је у Центру за неговање традиционалне културе Абрашевић. На књижевној вечери изведени су прозни радови Браце Милановића и изложени његови цртежи који су практично илустрација његових књига.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *