Култура: Представљен роман Милана Пеце Николића – Тамнавска депресија

У Народној библиотеци „ Вук Караџић“ представљен је роман Милана Пеце Николића – Тамнавска депресија.

Реч је о издању које је објавила библиотека „Влада Аксентијевић“ из Обреновца.

Николић је оживео родни град и време док није кренуо пут телевизијске, филмске и педагошке каријере.

Пеца Николић је ко- аутор сценарија за филмове „ Вариола вера“ и  „Тајванска канаста“, потписао је велики број телевизијских емисија свих жанрова, дипломирао је режију на Факултету драмских уметности почетком осамдесетих година.

Крагујевачка читалачка публика уведена је у не тако далек Обреновац, и не тако давно време које Милан Пеца Николић оживљава попут Фелинија, обухватајући разне градске ликове али и сопствену исповест.

„Пријатељи који одлазе,грубост света,тупост околине, нове шупље речи, бесмислене процедуре, немоћ знања, крај човечности,одсуство саосећајности, ароганција новобогаташа, тријумф ружног и осећај живог блата у које се тоне и морално и материјално.

И даље се трудим,не недостаје ми снаге, а ни идеја, али испилио се временом вулгаран свет за који ми недостаје кључ, чак и када бих могао да га прихватим.

Лупам изудараним крилима,као птица која је грешком упала у тесан светларник, па ошамућена, не налазећи излаз, срља све ниже…“

У златно доба телевизије Милан Пеца Николић режирао је бројне уметничке, забавне, образовне програме које је гледала цела нација.

Поред непролазних емисија које се данас виде у „Трезору“, радио је и на препознатљивом визуелном идентитету Телевизије Београд.

На питање како обогатити уметнички програм данас, Николић има јасну поруку.

Обреновачка библиотека „Влада Аксентијевић“ има последњих десет година скромну издавачку продукцију, али се труди да објављује књиге за читаоце свих генерација.

Народна библиотека „ Вук Караџић“ у континуитету представља не само књижевне ствараоце, већ и оне попут Пеце Николића који долази из седме уметности.

Редитељ, сценариста, писац, Милан Пеца Николић раније је објавио роман – Културан свет и књигу поезије – Бермуде на палме.

Аутор Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *