Културно благо доступно и особама са инвалидитетом

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, Народни музеј Шумадије организовао је промоцију пројекта „Осети слику, ослушни споменик“ који је финанасирало Министарство културе и информисања.

Овом приликом слепе, слабовиде, глуве и наглуве особе посетиле су ову установу културе, у којој је од сада, уз дигитална средства омогућен приступ историјским и културним експонатима.

Дигитална подршка уз тактилне табле, намењена је широј публици, али и прилагођена особама оштећеног слуха и вида.

У Амиџином конаку, постављена је тактилна форма са репродукцијом слике Паје Јовановића „Таковски устанак“, затим бикон који путем апликације објашњава шта се налази на слици.

Поред аудио записа, на српском и енглеском језику, постоји и текст у зависности од посетилаца, да ли је особа са инвалидитетом или странац.

И у дворишту Народног музеја постављена су четири бикона, за споменике културе Амиџин и Михаилов конак, Уметничку галерију, као и за споменик Милошу Обреновићу.

Преко сајта Народног музеја Шумадије приступа се апликацији са претходно укљученим блутутом и локацијом. Исти је принцип као и код тактилне табле, бира се језик, аудио запис или текст.

На овај начин, омогућено је посетиоцима да самостално, без присуства водича, шетњом кроз некадашњи дворски комплекс сазнају детаље о споменицима и објектима.

Пројекат који је представљен у Народном музеју Шумадије подржало је ресорно Министарство, а реализовало је Удружење грађана „ Алтеа“ из Београда.

Дигитализација историјског наслеђа које чува овдашњи музеј омогућава савременим средствима и све значајнију посету установи културе.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *