Који су најчешћи проблеми особа са инвалидитетом?

Савез слепих Србије организовао је у Крагујевцу Националну конференцију представника организација слепих на којој се окупило више од 100 слепих и слабовидих са територије наше земље.

Конференцијом којој су присуствовали представници свих удружења особа са инвалидитетом из Крагујевца обележен је Међународни дан особа са инвалидитетом.

Особе са инвалидитетом свакодневно се сусрећу са многобројним пробемима, дискриминацијом, социјалном искљученошћу, незапосленошћу.

Трећег децембра широм света организују се акције и скупови како би се шира јавност упознала са проблемима са којима се особе са инвалидитетом свакоднавно сусрећу као и њиховим потребама.

Око 150 представника државних институција, организација особа са инвалидитетом и невладиног сектора присуствовало је дводневној конференцији у Крагујевцу којом је обележен Међународни дан особа са инвалидитетом. Скуп је организовао Савез слепих Србије.

Удружење за подршку особама са инвалидитетом „Егал“ је овом приликом презентовало филм „Ухвати загрљај“.

Крагујевац је град у коме је започела кампања „16 дана активизма против насиља над женама“ и добитник је признања „Лого равноправност“ као пример добре праксе коју локална самоупраа спроводи годинама.

На конференцији је представљена паметна рукавица за слепе „Анора“ и потписан тројни уговор о купопродаји и донаторству између компанија „Моцарт“, „Анорис технолоџи“ и Савеза слепих Србије.

Извештава новинар РТК Иван Ганић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Који су најчешћи проблеми особа са инвалидитетом?”

  1. Ne razumem zasto se nigde nije pomenulo Udruženje studenata sa hendikepom Kragujevac, predstavnica je prezentovala o poznatim osobama sa hendikepom koje si značajne za ceo svet a danas je konktetno bilo reci o Vuku Karadzicu? !
    Ovo je jako bitno da se poruci svima da su osobe sa hendikepom sposobne da uce,nauce,prenesu znanje i menjaju Društvo u kom žive. Bas sam tuzna sto niste pomenuli taj deo ako ste vec sve pomenuli. Ili studenti sa hendikepom nisu deo vaseg interesovanja, a trebali binda budu jer ih ima i njima ce ostati ovo drustvo kao i drugim mladim ljudima. Diskriminacija svakako. Pozdrav i svako dobro.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *