Кувари и конобари тражени на тржишту рада

У Трговинско-угоститељској школи „Тоза Драговић“ за три образовна профила личних услуга – текстилство и кожарство, угоститељство и трговина и туризам школује се више од 700 ученика.

Приликом уписа, највеће интересовање је било за занимања: конобар, кувар и посластичар.

Ова занимања су на тржишту рада веома тражена, а ученици, у великом броју случајева, будуће запослење проналазе још док су у школској клупи.

Истраживали смо какво је интересовање послодаваца за ова занимања.

У специјализованим кабинетима школе „Тоза Драговић“, средњошколци који су се определили за занимање кувара свакодневно уче кулинаске вештине.

У одељењу образовног профила са трећим степеном стручне спреме је 30 ученика кувара и по 15 конобара и посластичара.

На смеру кулинарски техничар је 30 ђака, а осим часова у школи ученици, као обавезан вид наставе, имају и праксу у ресторанима и хотелима.

Многи од њих определили су се за звање кувара због љубави према кулинарству, али и због брзог запослења. Неки ће радо посао потражити у иностранству.

Професори који предају куварство и посластичарство наводе да су ученици веома заинтересовани за ово занимање и да са пажњом усвајају све што предају. Долазе редовно на наставу и обављају стручну праксу.

Послодавци се често интересују за средњошколце који се образују на угоститељским смеровима.

У Националној служби за запошљавање, филијала Крагујевац, наводе да на њиховој евиденцији, у Шумадији има 1256 незапослених који имају диплому угоститељских струка.

Од 17442 незапослених, 4 одсто је са занимањем из области угоститељства.

Интереснатно је напоменути да је просечна зарада кувара у Србији од 100 до 150 хиљада динара.

За овај посао кувари су у иностранству много више плаћени. Тренутно је велика потражња за пица мајсторима, којих нема на евиденцији службе за запошљавање у Крагујевцу.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *