Лончар:Србија посвећена постизању опште здравствене заштите

Министар здравља Србије Златибор Лончар истакао је апсолутну посвећеност Србије, на челу са председником Републике Александром Вучићем и Владом Србије, напорима Уједињених нација и Светске здравствене организације ка постизању универзалне здравствене заштите.

„Пут до постизања наведеног циља је промовисање солидарности кроз процес повећања доступности здравствених услуга свим грађанима, без обзира на то у којој држави живе, каквог су социјалног статуса, на ком социјалном степену развоја је њихово друштво“, рекао је синоћ Лончар.

На позив председника Генералне скупштине УН Абдула Шахида, министар здравља Србије се касно синоћ, путем видео-линка обратио присутнима на Специјалном састанку ГС ОУН посвећеном постизању универзалног обухвата целокупне светске популације вакцинацијом против ковида, саопштило је Министарство здравља.

Лончар је истакао да се та солидарност данас, пре свега односи на изазове у процесу вакцинације, производњи, дистрибуцији, доступности вакцина као и оптимизацији квалитета истих.

„Од првог дана почетка пандемије изазване ковид 19 вирусом, здравствена заштита свих грађана Србије и подршка глобалним напорима за сузбијање ширења инфекције, били су наши главни приоритети. Предани циљу да се вакцинише што већи део нашег становништва, брзо смо се укључили у процесе набавке, одобравања и производње вакцина, са веома добро организованим планом имунизације“, рекао је Лончар.

Он је подсетио да је државни Институт за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ почео у јуну прошле године са производњом вакцина Спутњик В, а поред тога, имамо намеру да јачамо капацитете и у смислу производње мРНК вакцина, које би се производиле у Србији.

„Агенција за лекове и медицинска средства, која је задужена за регистрацију и одобравање вакцина, као и Институт за јавно здравље, са мрежом завода за јавно здравље, уз јаку државну подршку, континуирано јачају административне капацитете како би се суочили са изазовима које нам је свима донела пандемија“, нагласио је министар здравља.

Лончар је нагласио је и то да је Влада Србије уплатила више од два милиона евра за развој вакцина као допринос ЦОВАX систему чији смо чланови од септембра 2020. године.

„Међу првима смо набавили вакцине више светских произвођача. Наши грађани имају могућност да бирају између 5 вакцина: синофарм, спутњик В, фајзер, модерна и астра зенека“, подсетио је Лончар.

Он је указао и да је Србија донирала и одређену количину вакцина неразвијеним земљама Азије и Африке, а све са циљем да се помогне свуда где је обухват вакцинацијом низак.

„Наравно, нисмо заобишли ни регион, па смо суседним земљама донирали вакцине али и омогућили њиховим грађанима да се вакцинишу у Србији“, рекао је Лончар.

Лончар је исказао чврсто уверење да ће посвећеност и деловање државе Србије унапредити процес универзалне вакцинације, као и да ће процеси производње, дистрибуције и сама доступност вакцина у свим деловима света оснажити борбу против пандемије и стати на крај овом опаком вирусу.

Састанку је присуствовало преко 120 учесника на највишем нивоу, из целог света.

Председник ГС УН нагласио је континуирану неједнакост у приступу вакцинама у целом свету, а посебно у најсиромашнијим, неразвијеним државама.

Апеловао је да се дистрибуција вакцина и неопходних лекова врши равномерно, засновано на принципу солидарности.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *