Мај месец математике

Математички институт Српске академије наука и уметности у сарадњи са Центром за промоцију науке по осми пут организује манифестацију “Мај месец математике” са циљем да јавности у Србији укаже на значај и потребу препознавања математике као кључне науке која доприноси развоју човечанства.

Један од најуспешнијих крагујевачких математичара, који данас ради у математичком институту САНУ, доктор Ђорђе Баралић одржао је за студенте ПМФ-а и Прве крагујевачке гимназије промоцију ове науке заједно са светским промотером математике из Сједињених Америчких држава Бери Ципром.

Овог маја, математика се промовише у 45 српских градова. Низом предавања, трибина, сусрета, стручних скупова и радионица указује се на то, да је ова наука основа свих осталих. И то не само егзактних, већ и природних и друштвених.

За студенте Природно математичког факултета и ученике Прве крагујевачке гимназије, који су се определили за математичко образовање, одржано је предавање на коме су могли да чују много занимљивих чињеница о математичким феноменима, кажу предавачи, математичари светског реномеа.

Крагујевчанин Ђорђе Баралић својевремено први учесник светске математичке Олимпијаде у Мексику, потом европских и балканских такмичења поред личног усавршавања, отворио је пут бројним генерацијама данашњих успешних младих математичара и информатичара. Своје искуство, знање и љубав према математици несебично дели са студентима у свом родном граду.

Из америчке Минесоте, у Србију је стигао Бери Ципра, светски промотер математике и аутор текстова у научним часописима. Сарађивао је у престижном МИТ Универзитету. Први пут је у Србији, и каже да су утисци неочекивани. После предавања које је одржао на београдском Универзитету, упознао је и Шумадију.

Заједнички именитељ свих студената, без обзира да ли је реч о америчким или српским је: радозналост. И то, како каже Ципра охрабрује, јер  човечанство данас више него икада пре зависи од математике.

Српски математичари су веома поштовани у свету данас. Искуство наших професора и научника је уважено, многи од њих су позвани предавачи на универзитетима широм планете.

Велики број наших истраживача доприноси развоју ове науке, а то потврђује и недавно именовање Србије за пуноправну, 23. чланицу ЦЕРН-а.

Наш образовни систем, иако прате бројни изазови, у области математике, високо се котира. Сва четри државна Универзитета у земљи, одсека математике налазе се на Шангајској листи.

Крагујевачки Природно математички факултет, захваљујући математичарима, на Шангајској листи је другу годину за редом.

Извештава новинарка Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *