Мање чекање на операције у Клиничком центру

Директор Клиничког центра у Крагујевцу, проф. др Предраг Саздановић изјавио је, за Телевизију Крагујевац, да је намера руководства те здравствене установе да се листе чекања за отропедске и офталмолошке операције до 1. јуна заначајно смање.

За три недеље листа чекања за уградњу вештачког кука је смањена за 17 процената, док је број оних који чекају на офталмолошку интервенцију мањи за девет одсто.

На уградњу ендопротезе кука и колена у крагујевачком Клиничком центру чека око 1.200 пацијената.

Најзначајнији помаци, када су листе чекања на оперативне захвате у питању, направљени су на клиникама за ортопедију и офталмологију, објаснио је директор Клиничког центра у Крагујевцу проф. др Предраг Саздановић.

Уградњу ендопротезе кука чека скоро 380 пацијената, док је 820 оболелих којима је неопходна ендопротеза колена.

Према Саздановићевим речима, три недеље након увођења новог система набавке уградног материјала и интерне организације, листа чекања за уградњу вештачког кука смањена је за 80, а за уградњу вештачког колена за 60-ак пацијената.

У овом тренутку КЦ операције ради у две смене пре и поподне, и суботом пре подне и тај темпо ћемо држати наредних неколико месеци, зато апел свим пацијентима ортопедским и офталмолошким да се јаве својим лекарима и очекују своју операцију, припреме се и не дођу у ситуацију да не могу из приватних или неких других разлога да се оперишу, рекао је Саздановић.

Са друге стране, на Клиници за офталмологију крагујевачког Клиничког центра, по листама чекања које се објављују на сајту Републичког фонда за здравствено осигурање, средином фебруара, за операцију катаракте и уградњу сочива чекало је више од 620 пацијената. У плану је уградња 28 сочива недељно, али лекари у просеку ураде око 40. Норма за лекаре је увећана, али не драстично, каже Саздановић.

Стратегија Министарства здравља од ове године је да листе чекања пацијената у здравственим установама буду значајно редуковане, па чак и преполовљене до краја 2019. године.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *