Масленице-Беле покладе последње припреме пре почетка Ускршњег поста

У Спортској хали „Гордана Гоца Богојевић“ организована је манифестација „Масленица-Беле покладе“ са циљем представљања два православна празника, обичаја и традиције народа Русије и Србије. Манифестација се приређује другу годину за редом.

Организатори су: Удружење сународника и пријатеља Русије „Свет“, Удружење грађана „Експрес“, Хуманитарни радио уз подршку Градске туристичке организације, и волонтера Правног факултета. Покровитељ је град Крагујевац.

„Масленица“ је стари словенски празник, којим се испраћа зима а дочекује пролеће.

Ове године, у Русији почиње „Масленичка недеља“ 4.марта и слави се целе недеље, све до почетка Ускршњег поста.

Обележава се у свим градовима Русије у знаку свеопштег весеља. Организују се забаве, весеља, концерти, сајмови и традиционалне игре за децу и одрасле на улицама и трговима широм Русије.

Тим поводом, Удружење сународника и пријатеља Русије „Свет“ већ другу годину за редом организује манифестацију „Масленице-Беле покладе“.

У Србији су „Беле покладе“ стари српски празник који се обележава на крају Сиропусне недеље-последње припремне недеље пре почетка Ускршњег поста.

Организатори су желели да повежу два православна празника, представе обичаје и традицију Руса и Срба.

Симболом „Масленице“ се сматрају палачинке јер својим обликом и бојом подсећају на Сунце.

Главним циљем празновања сматрало се буђење природе и призивање Сунца.

„Беле покладе“ зову се још и „Проштене“ јер се тог дана опраштају свађе и увреде. Обичај је део припрема за предстојећи Васкршњи пост и верује се да доприноси оснаживању породице.

Извештава новинарка РТК Ксенија Ђерковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Масленице-Беле покладе последње припреме пре почетка Ускршњег поста”

  1. Hahah, it’s funny how serbs are so proud and steal the cirilic alphabet,all the Slavic cuisine and orthodox tradition. I feel obligated to correct you. Bele poklade is not only russian or serbian custom, it’s celebrate from orthodox (slavic people) like Bulgarians….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *