Шумадијски ратари се припремају за пролећну сетву

Шумадијски ратари припремају се за пролећну сетву која почиње ових дана. Очекује се да ће током пролећа бити засејано око 70 хиљада хектара.

Саветодавци у Пољопривредној стручној служби Крагујевац подсећају ратаре да је неопходно извршити адекватну припрему земљишта.

Иако се то обавља током јесени, стручњаци кажу да због временских прилика још није касно да се земљиште припреми за пролећну сетву.

Током јесени требало би испланирати пролећну сетву, тврде стручњаци. Тада треба добро обрадити земљиште да би бразда била изложена мразу и падавинама.

На тај начин акумулира се влага, редукују корови и стварају оптимални услови за клијање семена.

Суво време у протеклом периоду није ишло у прилог томе, али стручњаци кажу да још није касно за припрему земљишта за пролећну сетву.

У Шумадији крајем фебруара почиње јара сетва, сејањем јечма, грашка и грахорице. У марту се сеје овас, а у априлу кукуруз који је најзаступљенија пољопривредна култура у овом региону.

Иако има доста парцела које нису обрађене, очекује се да ће током пролећа бити засејано око 70 хиљада хектара.

Иако су ратари оптерећени разним трошковима, стручњаци кажу да треба обратити пажњу и на квалитет семена.

Они саветују да, упркос вишој цени, треба изабрати декларисано семе како би се избегли проблеми и добили очекивани приноси.

Извештава новинар РТК Саша Стаменић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *