Међу новозараженима у Крагујевцу и они који су корону прележали у новембру

У дворишту АТД-а, односно ковид амбуланте, све је већи број пацијената, а међу новооблелима први пут су регистровани и они који су корону прележали у новембру.

У јединој ковид јединици Дома здравља, до 12 часова је било преко 350 пријема.

Са друге стране, у хали „Гордана Гоца Богојевић“ почела је имунизација вакнцином АстраЗенека и ревакцинација руском Спутњик Ве.

Лекари кажу да охрабрује то што млађа популација долази на вакцинацију, јер процес имунизације неће донети заштиту радно ангажованом становништву ако се само старији суграђани вакцинишу.

Циклично, већ скоро годину дана и данас се у дворишту АТД-а поновио исти призор.

Испред ове здравствене установе је све више пацијената. Симптоми познати. Методе и протокол лечења исти. Једино што није исто је да се међу новозараженима у Крагујевцу региструју и они који су у последња три месеца прележали корона вирус.

Уколико број новооболелих настави да расте, по свој прилици неће моћи да се рачуна на отварање нових ковид амбуланти, јер су лекари на имунизацији. Једино што се може, каже докторка Којић је да се повећа број екипа у Ковид амбуланти на 12.

На једном од пунктова за вакцинацију је такође примећен већи број младих. Податак охрабрује, али и полако дефинише манире Крагујевчана. Старији су највише желели кинеску вакцину, млађи Фајзерову.

Занимљиво је да су по неку од вакцина у Крагујевац долазили и грађани који живе ван наших граница, али имају српско држављанство.

Докторка Видић је подсетила грађане да су све вакцине одобрене у нашој земљи безбедне и да у Крагујевцу нису забележени случајеви да је било тешких реакција, али јесу пропраћене блаже реакције код појединих грађана, као што су благо повишена температура и умор, што је карактеристично за било коју вакцину.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *