Међународна научна конференција о стогодишњици Видовданског устава

Правни факултет Универзитета у Крагујевцу организовао је Међународну научну конференцију посвећену стогодишњици Видовданског устава.

Учествовала су 33 аутора из бројних земаља, а представљени су и резултати научних истраживања различитих аспеката Устава Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Међународна научна конференција окупила је еминентне стручњаке за уставну тематику из Аустрије, Италије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније и Србије.

У 25 научних радова представљени су резултати истраживања различитих аспеката Видовданског устава.

Видовдански устав је заједничка правна баштина свих бивших југословенских република.

Међународна научна конференција у Крагујевцу једини је скуп организован на простору некадашње Југославије, која се бави Видовданским уставом и уставном историјом.

Наша уставна историја је богата и, према речима стручњака, проткана лепим уставним текстовима, али и тешким уставним промашајима.

Било је потребно да више од шест деценија да би се Србија Уставом из 1990. вратила на стазе либерално-демократске уставности.

Извештава новинарка РТК Зорица Савић Ранковић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *