Међународни дан несталих лица обележава се данас

У Крагујевцу је данас обележен Међународни дан несталих лица.

Градска организација Црвеног крста у оквиру својих активности у Служби тражења несталих лица посветила се решавању судбина многих породица које су претходних деценија, услед ратних сугоба, изгубиле своје чланове.

Према подацима Службе тражења Црвеног крста Србије, кроз базу међународног Комитета Црвеног крста и наше националне организације, прошло је 3.425 захтева људи који живе на територији Србије, а који су покренули истрагу о несталим лицима.

До сада је завршена истрага на основу 2. 200 предатих захтева, а још увек је актуелно тражење више од хиљаду несталих лица.

Од 1.139 отворених предмета, 567 су везана за сукоб у Хрватској, 185 за сукоб у Босни и Херцеговини, а 387 за сукоб који се догодио на подручју Косова и Метохије.

У бази Црвеног крста активно је 387 предмета који се односе на нестала лица на Косову и Метохији, чије породице живе на територији Србије.

Од преузимања базе за нестала лица Међународног Комитета Црвеног крста од 2009. до 2011. године у Црвеном крсту Србије отворена су 22 нова случаја.

Координационалној канцеларији Службе тражења у Крагујевцу поднети су захтеви за тражење 120 лица.

Поводом Међународног дана несталих лица чланови породица несталих у неколико градова Србије укључили су се путем скајпа у конференцију за новинаре која је одржана у Пресс центру Удружења новинара Србије и испричали трагичну причу о нестанку својих ближњих.

Међу њима су били и становници Крагујевца, који трагају за члановима породице у сарадњи са крагујевачком Службом тражења несталих лица.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *