Међународни дан свесности о муцању

У циљу подизања свести о изазовима са којима се суочавају особе које муцају, 22. октобар се обележава као дан посвећен овом проблему.

Обележава се од 1998. године, са намером да се јавности приближити и појаснити проблем муцања и осталих говорних мана.

Међународни дан свесности о муцању заједно обележавају особе које муцају, њихове породице, стручњаци, логопеди, али и наставници, научници и лекари које се баве проучавањем и лечењем муцања.

Иако се процењује се да у свету има готово 70 милиона особа које муцају, о овом проблему се зна јако мало, па често долази до дискриминације и предрасуда.

Око пет одсто деце сусреће се са овим изазовом у развоју говора, а занимљиво је да се муцање јавља чак четири пута чешће код мушке популације.

Уз правовремени одлазак код логопеда, могуће је санирати односно довести овај поремећај говора до нивоа да не ремети комуникацију детета са околином.

Муцање може утицати на емоционално здравље, образовна и остала постигнућа.

Зато је важно у битку с тим говорним поремећејем кренути што пре, подсећају стручњаци.

Извештава новинарка РТК Ива Илић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *