Мештани Горњих Недељица очекују да председник умири народ

Мештани Јадра окупили су се данас у Горњим Недељицама код Лознице, како би са председником Србије Александром Вучићем разговарали о евентуалној експлоатацији јадарита у том крају.

Вучић ће у парохијском дому Цркве светог Георгија у Горњим Недељицама разговарати са мештанима 12 села Јадарског краја, у којима постоји највиши степен забринутости због истраживања која врши компанија Рио Тинто.

Осим мештана Горњих Недељица испред цркве су укупљени мештани Доњих Недељица, Слатине, Брезјака, Корените, Брадића, Великог села, Драгинца, Ступнице, Јаребица…

Председник је прво посетио саму Цркву светог Георгија и поразговарао са свештенством.

Свештеник је Вучићу поклонио икону Богороидице тројеручице, да би га, како је рекао, њена молитва штитила и водила путем којим је кренуо и којим води све грађане.

Мештани, који су говорили за Тањуг уочи разговора са председником, поздрављају то што је Вучић дошао да разговара са њима.

Председник месне заједнице Цикоте Драгић Терзић каже да ће поставити питање да ли ће неко гарантовати да ли бити заштићена животна средина и да ли ће мештани јадарских села моћи да одстану да живе на својим огњиштима.

„Ја сам овде сеста седма генерација.. Где бисмо ми сад“, каже Терзић.

Истиче да је за сваку похвалу то што је председник Србије дошао у Горње Недељице и каже да не разуме оне који протестују а нису дошли да разговарају са њим.

„Он није човек који ће нешто да измишља, вероватно мисли добро Србији“, каже Терзић.

Мештанин Шурица, Драган Прокић, чија је кућа како каже удаљена око 700 метара ваздудсном линијом од места рудника, истиче да жели да живи у свом селу,али да је ако је то интерес државе спреман да напусти родно место.

„Исувише је исполитизована ова тема, имам двојицу синова који су подељени око Рио Тинта, један би живот дао да рудника не буде, други мисли исто што и ја“,

Очекује да се, после разговора са Вичићем народ умири и каже да није време за овакве поделе, као и да треба сачекати студију о животној средини.

Мештанка Горњих Недељица, пензионерка Ивана Каитовић каже да има поверење у председнила Вучића и додаје да он није био на власти када је Рио Тинто дошао у Србију.

„Дошли су 2004. И нико се није тада бунио… Желим да останем на свом, још се раде студије,како каже Вучић, и мислим да онда нико није требало да се исели док се то не заврши, казе Ивана.

Иначе, на улазу у Горње Недељице из села Брезјак окупили су грађани који су блокирали пут јер се противе пројекту Рио Тинта.

Вучић је упутио позив искључво грађанима јадарских села да присуствују скупу, а не позива своје присталице из Лознице, Крупња или било ког дела Србије да дођу на скуп.

Председник Србије је, на путу за Горње Недељице, обишао радове на мосту на Сави код Шапца и том приликом поручио мештанима Јадра да је понео чак и врећу за спавање и да ће им бити на располагању колико год треба.

Вучић је, такође, потврдио писање појединих медија, да у Горње Недељице иде аутомобилом, упркос блокадама, а не хеликоптером.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.