Мића Милорадовић победник 22. Међународног салона антиратне карикатуре „Крагујевац 2023“

Крагујевачки карикатуриста Милета Мића Милорадовић победник је 22. Међународног салона антиратне карикатуре „Крагујевац 2023“ и добитник Гран прија „Весник мира“.

Милорадовићу је припала и награда од 1.500 евра коју поклања Међународна асоцијација градова „Весник мира“.

Добитник Златне плакете и прве награде, одлуком жирија, је румунски карикатуриста Михаи Бобоц, друга награда и Сребрна плакета додељени су Валерију Тарасенку аутору из Русије, док ће трећа награда и Брнозана плакета бити уручене Младену Ђуровићу, карикатуристи из Србије.

Жири Међународног салона антиратне карикатуре је и ове године имао тежак задатак – да од преко хиљаду приспелих радова 427 аутора из 47 држава са свих континената, за изложбу и објављивање у каталогу Салона одабере најбоље.

Карикатуристи на радовима приложеним Салону сведоче тамну страну данашњег света, али не пристају на њу, већ јој „суде оштрицом свог пера и неусахле имагинације“.

Чланови жирија били су председник Иштван Келемен, графичар и карикатуриста из Мађарске, награђивани српски карикатуристи Југослав Влаховић, Никола Констандиновић, професор Шпиро Радуловић и новинар и публициста Миодраг Стоиловић, који је и председник савета Салона.

Успех Салона огледа се у броју приспелих радова и квалитету карикатура, који потврђују актуелност антиратне теме.

Страдање више хиљада невиних цивила у једном дану у Крагујевцу, односно злочин у Шумарицама 1941. био је повод да се 1981. године организује први Салон антиратне карикатуре.

Међународни салон антиратне карикатуре има и велику међународну промоцију.

Организатор ове бијеналне антиратне манифестације је Спомен парк „Крагујевачки октобар“.

Салон је гостовао у више од 40 градова у 20 земаља.

Изложба Салона била је представљена у згради Уједињених нација у Њујорку, у изложбеним просторијама Европске комисије у Бриселу, а стални је гост у Аушвицу.

Салон је још једном потврдио да је потребна и једна од најзначајнијих антиратних манифестација у Србији, што је и град Крагујевац препознао и што истрајно негује и развија, а ове године подршка је стигла и из Министарства културе.

Извештава новинар РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

One thought on “Мића Милорадовић победник 22. Међународног салона антиратне карикатуре „Крагујевац 2023“”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *