Милан Кркобабић у посети Крагујевцу

Програм подршке Владе Републике Србије за 500 задруга у 500 села ближи се испуњеном броју и циљу, јер је до сада формирано 308 нових задруга.

У Крагујевцу и Шумадији има их 80, а у изгледу је формирање још осам нових за колико су конкурисали удружени домаћини Шумадије.

Све су то показатељи да је интезиван рад на равномерном развоју аграра неопходан на подручју целе Србије, оценио је министар без портфеља задужен за регионални развој Милан Кркобабић приликом радне посете Крагујевцу.

Министар је посетио задругу у Церовцу у којој је средствима Владе купљено 200 грла оваца из Француске.

Задруга у Церовцу обогаћена је захваљујући новцу из државне касе са најквалитетнијим глима оваца и опремом за узгој ове врсте.

Влада Републике Србије издвојила је новац,локалне самоуправе пружиле административну и логистичку подршку и за две године колико се одвија програм помоћи за 500 задруга ефекти су уочљиви, 22 послује успешно од 308 новоформираних.

Министар задужен за региоанлни развој Милан Кркобабић у радну посету дошао је да сагледа ефекте улагања огледног примера.

Задругари из Церовца кажу да без помоћи Владе овај број оваца не би нико могао да купи.У посети су били и еминентни стручњаци за аграр који пружају савете директно на терену домаћинима.

Радној посети у задрузи у Церовцу претходио је састанак са представницима локалне самоуправе. Закључено је да последња два месеца Влада интезивно финансира развојне капиталне пројекте у Крагујевцу.

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић и министар Милан Кркобабић сложили су се око теме да је неопходан равномерни развој Србије.

Развој руралних средина одвија се на задовољавајућем нивоу. За наредну годину планови су амбициозни.

У Европској Унији око 246 хиљада регистрованих задруга запошљава близу 5 милиона људи и има 144 милиона чланова задруга, што значи да је сваки трећи грађанин Европске Уније члан неке задруге. Србији има 2600 задруга што је скоро 100 пута мање.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *