Минималац за више од 1,1 милиона запослених

Mинистар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали најавио је данас да ће за више од 1,1 милион запослених, који ће добити од државе три минималне зараде, у укупној вредности од 750 евра, исплата почети 7. и 8. маја.

Мали је, гостујући на Радио-телевизији Србије (РТС) навео да се за три минималца које исплаћује држава као подршку економији пријавило 237.000 послодаваца, а да се за два месеца за исплату накнаде за незапосленост преко Националне службе за запошљавање пријавило 6.047 грађана који су остали без посла.

Министар је рекао да је добро то што је највећи број фабрика већ почео да ради прошле недеље, и подвукао да се привреда полако подиже.

Мали је подсетио на то да пријава за 100 евра сваком грађанину почиње 15. маја и траје до 5. јуна, додавши да ће дато обећање бити у потпуности испуњено, уз оцену да је реч о оправданој економској мери, јер ће грађани за тај новац купити неку робу, што ће подстаћи привреду.

Укључујући и исплату три минималца, укупна државна помоћ износи више од 90 милијарди динара, објаснио је Мали, напомињући да се за јефтине кредите подршке преко Фонда за развој за десет дана јавило преко 3.000 предузећа, а 179 кредита је одобрено у укупном износу од 1,5 милијарди динара.

Тај новац већ улази у економију и фирме то користе за своју ликвидност, рекао је министар и додао да је и 80 одсто микропредузећа изразило заинтересованост да учествује у гарантној шеми подршке преко пословних банака.

Излазак из кризе зависи и од екстерног фактора, од тога колико ће брзо да крене и ЕУ и свет, да се отварају границе. Ми чинимо оно што је до нас и битно је да то урадимо на најбољи могући начин, истакао је Мали.

Министар је указао на то да са туристичком привредом, која је највише погођена, теку преговори о томе како да им се додатно помогне.

Мали је нагласио да је у ребалансу буџета две милијарде динара опредељено за ваучере, да људи летују у Србији и да туризму помогнемо и на тај начин.

Покушавамо да одговоримо на изазове и не угрозимо макроекономску стабилност, а да, с друге стране, наша економија остане у стању да што јаче и брже крене да се опоравља у што краћем временском периоду, нагласио је он.

ИЗВОР: www.srbija.gov.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *