Министар Ђорђевић: Има простора за већу цену рада

Цена рада за наредну годину може да буде повећана, али да треба водити рачуна да буде у интересу радника и послодаваца, изјавио је Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Инспекција рада је у првој половини године обавила, како је рекао око 33.800 контрола што је два одсто више него у последњем кварталу прошле године.

Незапосленост је, према његовим речима, у првом кварталу износила 12,1 одсто, што је 0,8 одсто мање у односу на претходни квартал.

У јуну је регистровано око 527 хиљада незапослених.

Одговарајући на питање новинара да ли ће бити испуњен захтев репрезентативних синдиката да минимална цена рада буде повећана са 27.280 динара на око 34.000 динара, Ђорђевић је рекао да решења треба тражити у интересу и радника и послодавца.

Додао је да су разговори о новој цени минималца почели на време и да је већ обавио један разговор са министром финансија.

У Србији, у просеку више од 620 хиљада људи месечно прима неку врсту новчане надокнаде из области борачке, социјалне или дечије заштите, рекао је Ђорђевић.

Од укупног броја корисника, највише њих, око 425 хиљада остварује право из области дечије заштите.

Према његовим речима, у складу са приоритетом Владе Србије, Министарство уводи дигитализацију и информациони систем за социјалне карте чија прва фаза треба да буде готова током овог месеца.

Након усвајања у Влади Србије започеће и друга фаза.

Извештава новинарка РТК Нина Бајић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *