Министар одбране Словачке одао пошту страдалим у Шумарицама

Министар одбране Републике Словачке, Петер Гајдош положио је венац крај споменика словачким жртвама у Шумарицама, као и крај Споменика стрељаним ђацима и професорима у Спомен парку.

Приликом посете Крагујевцу, Петер Гајдош се сусрео и са челницима града Крагујевца.

Министар одбране Републике Словачке, Петер Гајдош положио је венац крај Споменика припадницима 71. аустроугарског пешадијског пука, који су својим животима, пре 100 година, платили побуну и непослушност аустроугарској монархији.

Касније је у пратњи домаћина Мирослава Петрашиновића председника Скупштине града Крагујевца и Биљане Илић Стошић, начелнице Шумадијског управног округа, Петер Гајдош министар одбране Словачке положио венац крај Споменика стрељаним ђацима и професорима у Спомен парку Шумарице.

Полагању венаца присуствовала је и начелница Шумадијског управног округа Биљана Илић Стошић.

Прошле недеље, годишњица стрељања словачких војника у Крагујевцу, припадника 71. аустро-угарског тренчинског пешадијског пука, који су се пре тачно сто година побунили против немачке силе и неправде, обележена је државном церемонијом, крај спомен обележја у Шумарицама.

Захвалност словачкој браћи, у име државе Србије, изразила је министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић, која је поручила да њихова жртва никада неће бити заборављена.

У Скупштини града организован је пријем поводом потписивања Меморандума о наставку сарадње градова Тренчина и Крагујевца.

Трагедија која се догодила пре 100 година зближила је Словаке и Шумадинце. Успомена на 44 жртве је очувана.

Извештава новинарка РТК Бојана Крстић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *