Министар Шарчевић најавио изградњу зграде ФИЛУМ-a

Министарство просвете, науке и технолошког развоја закључиће међународни финансијски уговор са Развојном банком Савета Европе о кредиту од близу 100 миилиона евра који ће бити опредељен за инфраструктуру високошколског образовања у Србији, такозвани програм ЦЕБ 2. 

Један од приоритета у овој транши кредита је одређен, а то је изградња зграде ФИЛУМ-а у Крагујевцу површине 8 хиљада квадрата и оквирне вредности од 5,7 милиона евра, за коју су овдашњи Универзитет, град Крагујевац и ФИЛУМ припремили пројекат још пре неколико година.

Град Крагујевац  је уступио локацију код Економског факултета инфраструктурно је опремио и помогао израду документације,за факултет који је дочекао 1. јуна 18 годину рада и даље као подстанар на 9 адреса.

Локацију где би требало да буде изграђен објекат обишао је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић са градоначелником Крагујевца Радомиром Николићем, ректором Универзитета Ненадом Филиповићем и представницима Школске управе.

На три одсека, филолошком, музичком и примењених уметности наставу за око 2 хиљаде студената одржава 230 запослених.

И даље као подстанари на 9, а ранијих година било је и више локација.

Пунолетство, односно Дан факултета ФИЛУМ дочекује уз званично потврђену вест и присуство министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића који је рекао да ће објекат у коме ће бити места за кабинете, учионице, али и концертну салу Универзитет у Крагујевцу добити у оквиру програма ЦЕБ 2.

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја су у завршној фази договора за потписивање уговора са Развојном банком Савета Европе, односно како наводи

Шарчевић пандемија коронавируса је одложила завршницу овог финансијског посла.

Град Крагујевац је био последње две деценије изузетно заинтересован да се зграда изгради, али новца није било. Локална самоуправа је пре неколико година обезбедила помоћ за израду документације, определила локацију, инфраструктуру.

Министар просвете,науке и технолошког развоја истакао је да је Универзитет у Крагујевцу један од најбољих у земљи који је ситуацији са пандемијом одговорио одлично организованом онлајн наставом, али и научним радом и израдом визира.

Зграда ФИЛУМ-а заокружила би рад свих факултета Универзитета у Крагуејвцу.

За скоро две деценије рада, у неадекватним условима, селећи се по средњим школама и осталим факултетима, ФИЛУМ, односно његови дипломци и наставници поред образовања, успели су комплетно да промене обогате и модернизују градску уметничку сцену.

Наступи пред ликовном или музичком публиком одавно су засути домаћим и међународним најпрестижнијим наградама.

Извештава новинарка РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *