КЦ Крагујевац добија савремену лабораторију за тестирање на Ковид 19

Светска банка одобрила је Србији кредит од 100 милиона долара за борбу против коронавируса.

Захваљујући овом кредиту биће финансирано 12 лабораторијских станица за брзо тестирање путника који улазе у Србију на два аеродорома и неколико граничних прелаза.

У најави је и отварање две нове савремене регионалне лабораторије које ће радити у Клиничком центру Војводине у Новом Саду и Клиничком центру у Крагујевцу, у којима ће дневно моћи да се узме хиљаду узорака на Ковид-19.

У Клиничком центру у Крагујевцу најављују да ће три Ковид клинике које су биле оформљене током трајања ванредног стања бити враћене у пређашње стање за хоспитализацију и лечење пацијената.

Од четири формиране Ковид клинике које су интензивно радиле током трајања епидемије коронавируса Инфективна клиника до даљег остаје за те намене.

Клиника за психијатрију, Реуматолошка клиника и део Клинике за пулмологију враћају се у нормалне радне токове као пре увођења ванредног стања, најавио је директор Клиничког центра др Предраг Саздановић који је додао да је ова установа терцијарног нивоа здравствене заштите која збрињава два милиона пацијената из неколико управних округа Србије сваког тренутка спремна за било који непредвиђени ток догађаја, уколико се догоди други круг инфекције Ковидом-19.

Систем рада који је био установљен пре појаве епидемије мора да се поново успостави поступно, уз низ епидемиолошких мера, навео је Саздановић и додао да ће на листи приоритета бити онколошки болесници, пацијенти који болују од хроничних болести и они који морају да буду оперисани.

Савремене лабораторије у којима ће се обављати тестирање на коронавирус биће „увезане“ у један електронски систем, како би се ојачала дијагностика, јединице интензивне неге и изолационе јединице.

Током предходне, и током 2020. године, неколико пута је најављена реконструкција постојећег и изградња новог дела Клиничког центра у Крагујевцу.

У амбулантама Клиничког центра, годишње се у просеку обави око 500 хиљада прегледа.

Старе амбуланте у које на преглед долазе психијатријски пацијенти, као и они који се лече у ОРЛ амбуланти тешко одолевају зубу времена јер су изграђене раних шездесетих година.

Током трајања ванредног стања, у Клиничком центру у Крагујевцу запослено је 245 лекара и медицинских техничара.

Директор ове медицинске установе је истакао да је још рано говорити о детаљима изградње и реконструкције Клиничког центра и додао да је задовољан развојем догађаја, не само због реконструкције старе зграде, већ и због изградње новог објекта.

Извештава новинарка РТК Катарина Мировић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *