Министарка културе посетила Домове културе у Книћу и Гружи

Прва фаза радова на реконструкцији Дома културе у Книћу је завршена.

Тим поводом је министарка културе и информисања, Маја Гојковић посетила ову варошицу и оценила да је извесно да ће министарство подржавати убудуће пројекте који доприносе очувању културног наслеђа и задржавању младих на селу.

Гојковић наглашава да је неопходно повезати туризам и културу, а да основу чини изградња путне инфраструктуре.

Министарка је обишла и Дом културе у Гружи, манастир Каменац.

Добра је сарадња Министарства културе и информисања са Општином Кнић, оцењује министарка Маја Гојковић и подсећа да је мала шумадијска општина прошле године конкурисала за пројекат „Градови у фокусу“ управо са предлогом да се реконструише Дом културе у Книћу.

У ову варошицу је дошла како би се уверила на који начин су утрошена средства у првој фази радова за објекат који је изграђен пре више од 50 година.

Оно што је потребно Книћу, потребно је свим мањим срединама, али и држави, а то је да људи остају у местима где су рођени и добију могућности за образовање, културне садржаје, а то се најпре подстиче и оснажује изградњом инфраструктуре, оценила је Гојковић.

Она ће се, додаје, током свог мандата залагати за децентрализацију културе, а велике потенцијале види и у повезивању туризма и културне баштине.

Министарка културе и информисања постила је и Дом културе у Гружи, јер је и тај објекат неуслован, без грејања и потребна су додатна улагања како би се манифестације, које иначе окупљају све генерације из неколико сеоских средина убудуће одржавале,а времешна зграда адаптирала.

Представници општинске управе су министарки представили и средњовековни манастир Каменац у чијем окриљу је се налази најстарија школа овог краја.  

Извештава новинар РТК Слађана Обрадовић Чукарић.

*Преузимање текста или дела текста дозвољено је само уз навођење извора. Фотографије, аудио и видео материјал, као и њихови делови (скриншот и сл.), уколико није другачије означено, су власништво ПД Радио телевизија Крагујевац доо и њихово преузимање је могуће само уз сагласност аутора.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *